Al jaren werken de steden Heerlen en Aken, maar ook andere steden in de Euregio, samen op het gebied van onderwijs, mobiliteit, cultuur en veiligheid. In de politiek een bekend gegeven dat zijn basis vindt in samenwerkingsverdragen als het Convenant Aken-Heerlen en de GROS-overeenkomst tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Maar hoe denken jongeren over deze samenwerking? Op 7 en 8 mei aanstaande gaan leerlingen van beide kanten van de grens daarover in gesprek.

Op 7 mei organiseert SVO|PL in samenwerking met gemeente Heerlen en LVO, een debat voor leerlingen uit Parkstad en de regio Aken in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Dit vormt onderdeel van het randprogramma van de Karlspreis. Gouverneur Bovens en mevr. prof. dr. Vaessen, directeur van de Regio Aken en Honorair Consul van Nederland te Aken, leiden het debat in en nemen de leerlingen mee in actuele mogelijkheden en beperkingen van het grensoverschrijdende burgerschap.

Op 8 mei spreken leerlingen elkaar opnieuw over de grensoverschrijdende samenwerking, nu in de Raadszaal van het Stadhuis in Heerlen. Te gast is ook staatssecretaris Knops. Aan de hand van stellingen op basis van de GROS-overeenkomst werken ze initiatieven uit die op de Grenslandconferentie in Venlo op 9 mei worden aangeboden aan de het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie Limburg.

In aanloop naar de debatten worden de deelnemende leerlingen op het Bernardinuscollege te Heerlen voorbereid. De voorbereiding en het debat op 8 mei worden georganiseerd door Jan de Heer, docent op het Bernardinuscollege, in samenwerking met IDEA, international debate education association.