In 2019 en 2020 viert Limburg dat het 75 jaar geleden is bevrijd. Een periode waaraan de oude generatie nog herinneringen heeft van onvrijheid en bezetting, maar vrijheid heeft opgeleverd die voor jongeren vanzelfsprekend is. Met het project “Vrij Zijn” willen we het besef van de waarde van vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid van leerlingen vergroten. In Limburg en de grensregio’s wordt het gesprek over vrijheid gevoerd met leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

In 10 dorpen en steden worden, op de dag dat die stad/dat dorp 75 jaar geleden bevrijd is, activiteiten georganiseerd. Op 12 september 2019 is de viering gestart in Mesch en op 3 maart 2020 eindigt de route door Limburg, en een deel van Noordrijn-Westfalen, in Arcen. Leerlingen kijken eerst naar de Theatervoorstelling WOLK, gespeeld door leerlingen uit Heerlen en Herzogenrath. WOLK is een voorstelling over vrijheid anno nu, die vanzelfsprekend lijkt maar waar 75 jaar geleden tot de dood voor gevochten is.
Daarna kiezen leerlingen voor debat, kunst of gesprekken met ervaringsdeskundigen. In het debat en het gesprek wordt vrijheid bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Niet alleen bevrijding na de Tweede Wereldoorlog maar ook actuele problematieken en ervaringen komen aan bod. In het kunstwerk verbeelden leerlingen hun eigen onvrije situaties in een unieke ‘streepjescode’ op een monumentje. Een deel van de monumentjes wordt na het volgen van de bevrijdingsroute tentoongesteld.

Toneelstuk WOLK (foto: Philip Driessen)

Leerlingen op pad
Mesch was het eerste bevrijde dorp van Limburg. 75 jaar later bezochten leerlingen van verschillende SVO|PL- en LVO-scholen de Vrijheidsspelen in Mesch in het kader van het project Vrij Zijn. Op 12 september vond ook het eerste Vrijheidscollege ooit in Limburg plaats op het Gouvernement in Maastricht. Natascha van Weezel nam leerlingen meer in haar verhaal over (on)vrijheid en bevrijding.
Op 17 september, 75 jaar na de bevrijding van Heerlen, was een grote groep leerlingen te gast op het Bernardinuscollege. Ook daar gaf Natscha van Weezel een Vrijheidscollege en gingen de leerlingen zelf aan de slag met hun kijk op en ervaring met (on)vrijheid.

Vrijheidscollege Natscha van Weezel, 17 september 2019 (foto: Philip Driessen)